Assortiment

Heilbot

Vis
26 AUG 2013

Hippoglossus hippoglossus

De heilbot is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde platvissen (Pleuronectiformes), die voorkomt in het noordwesten en het noordoosten van de Atlantische Oceaan.

Anatomie
Het gewicht van de Heilbot is maximaal 300 kg en de lengte tot 4 meter maar zelden over de 2 meter en kan maximaal 50 jaar oud worden. Desondanks rapporteerde het Algemeen Dagblad in 2007 over de vangst van een ruim 100 jaar oude heilbot van circa 290 kilogram. Het lichaam van de vis heeft een gedrongen vorm. De Heilbot leeft op een diepte van tussen de 30 en 2000 meter. Grotere exemplaren zoeken vooral de diepe wateren op. De vis heeft geen zijlijn, maar wel één dorsale vin en één anale vin. Er zijn geen dorsale stekels en geen anale stekels. Wel zijn er 98 tot 110 dorsale stralen en 73 tot 85 anale stralen.

Leefwijze
De heilbot is een zoutwatervis die voorkomt in een gematigd klimaat. De diepte waarop de soort voorkomt is 50 tot 2000 meter onder het wateroppervlak. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, jonge dieren jagen op schelpdieren en krabben, volwassen heilbotten jagen op vis en zijn niet meer aan de bodem gebonden, hierdoor kun je grote heilbotten ook treffen in het middel water.

Relatie tot de mens
De heilbot was voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Door overbevissing in combinatie met de trage voortplanting is de Atlantische heilbotvariant (Hippoglossus hippoglossus) ernstig bedreigd. De soort is volgens de Rode Lijst van de IUCN een bedreigde diersoort. Tegenwoordig is de meeste commercieel aangeboden heilbot dan ook van de variant die voorkomt in de Noordelijke IJszee (Hippoglossus stenolepis). Wel wordt er nog op de vis gejaagd in de hengelsport. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria. Vooral de kleine heilbot is enorm fijn van smaak en textuur.
Pagina terug