Assortiment

Zalm

Vis
26 AUG 2013

Salmo salar

De Europese of Atlantische zalm is een anadrome vis die als volwassen dier hoofdzakelijk in noordelijke zeeën en de Noord Atlantische Oceaan leeft. De Kennebeczalm is bij de Amerikaanse sportvissers een zeer beroemde en gewilde vis. Komt daar voor in de Atlantische staten en aangrenzende rivieren. Het gewicht is tot 36 kilo.

De zalm kenmerkt zich culinair door de rode kleur van het vlees. De zalm kwam voor de industriële revolutie in alle grote Europese rivieren voor, maar is daar nu praktisch uitgestorven. Er worden pogingen gedaan de waterkwaliteit en de omgevingsfactoren zo te beïnvloeden dat de zalm terugkeert.

De zalm is een vrij slanke gestroomlijnde vis. Er zijn echter enkele ondersoorten die vrij groot kunnen worden, zelfs tot ca. 1 meter. De zalm die in zee zwemt is een zilveren verschijning met kleine x-vormige zwarte stipjes die zich alle boven de zijlijn bevinden.

Afhankelijk van het aantal weken dat hij zich in zoetwater bevindt neemt de zilveren schijn af, worden de wijfjes donker en krijgen de mannetjes een oranje marmering. In deze fase ontwikkelen de mannetjes ook een paaihaak aan de onderkaak.

De jonge visjes die nog in zoet water voorkomen worden parr genoemd. Ze kunnen worden onderscheiden van de kleine forel aan de gevingerde tekening met tussen de vingers steeds een rood stipje.

Het onderscheid met de zeeforel is lastig zonder directe vergelijking. De zeeforel is forser dan de zalm en heeft ook een wat minder slanke kop. De bek is groter bij de zeeforel en loopt door tot onder het oog. De staartwortel van de zeeforel is dikker, waardoor de vis niet aan de staart kan worden opgetild.

Er komt ook een zoetwatervorm van de zalm voor die Sebago genoemd wordt. In het Väner en het Ladoga Meer in Zweden worden deze dieren 'blanklax' genoemd en in het St. John-Meer in Canada 'ouananiche'. Deze dieren zijn wat meer gedrongen dan de normale vorm en hebben grotere zwarte stippen. De blanklax en de ouananiche worden 1 meter lang.
Pagina terug