Recepten

Maaltijdsalade met gestoomde zalm en aardappeltjes

Recept van de Week
11 JAN 2021
Maaltijdsalade met gestoomde zalm en aardappeltjes

Ingrediënten

- 4 zalmfilets a 150 g
- 2 eieren
- 8 augurken zoetzuur
- 4 aardappels
- veldsla
- 2 el fritessaus light
- 2 el olijfolie
- 2 el azijn
- snufje zout en peper
- 15 g verse dille
- 1 bakje tuinkers
- 15 g verse bladpeterselie
- 2 bruine boterhammen
- 2 bruine pistolets

Bereiding

Vetvrij koken en met behoud van vitamine en smaak. Dat is stomen. Was de aardappels en snijd deze in grove blokken. Leg ze op een bakplaat, beetje zout, peper en olie erover en in de oven van 200 graden roosteren. Laat de aardappels afkoelen. Kook de eieren hard en snijd de augurken in dunne plakken. Spel de eieren koud, pel ze en snijd ze in vieren of plakjes.
Snijd de boterhammen in stukken, het hoeft niet zo netjes. Snijd de pistoletjes door de helft, over de lengte. Doe al het brood in een plastic zak, gehakte peterselie, peper, zout en olie erover, even schudden om goed te mengen. Eruit halen en op bakpapier in een oven van 170 graden goudbruin bakken. Af laten koelen.
Zet de stoompan gevuld met water op het vuur. Een kleine pan met een zeef erin, met een deksel, kan ook. Zorg dat de zalm straks het water niet raakt. Stomen doe je boven de vloeistof. Stoom de zalm, afhankelijk van de grote en dikte van de stukken, in een paar minuten bijna gaar. Het lekkerste is de zalm, als hij nog een beetje glazig is van binnen.
Maak van de veldsla, geplukte dille en gesneden tuinkers een salademelange. Maal een beetje peper over de sla en meng dit met de fritessaus light. Voor de frisse smaak doe je een paar drupjes azijn erover. Neem 4 mooie schaaltjes of kommen, salade erin, augurk erover en de ei en croutons erop. Verdeel de aardappels over de salades. Leg vervolgens de lauwwarm gestoomde zalm erop, beetje (niet te veel) zout erover en genieten. Dit is nou de pure smaak van de zalm.
Serveer de geroosterde kruidige pistolet er apart bij.

Pagina terug